Mitteilungen Klosterneuburg
Journal of Viticulture, Oenology, Pomology and Fruit Processing
Vol. 75/2025 No. 1
Testing the effectiveness of microbial biostimulants to increase the resistance of the variety Chardonnay to “Bois noir” phytoplasma. Untersuchung der Wirksamkeit mikrobieller Biostimulanzien zur Erhöhung der Resistenz der Rebsorte Chardonnay gegen das Phytoplasma „Bois noir“. Pavel Pavloušek, Pavlína Hornychová, Ivana Flajšingerová |
Anwendung der Membrandestillation zur teilweisen Alkoholreduktion in Weinen der Sorte Grüner Veltliner. Application of Membrane Distillation for Partial Alcohol Reduction in Grüner Veltliner Wines. Reinhard Eder, Emmerich Berghofer, Harald Scheiblhofer, Robert Steidl, Martin Prinz |
Einsatz von Kaliumpolyaspartat und Carboxymethylcellulose zur Vermeidung kristalliner Ausscheidungen bei Traubensaft. Impact of potassiumpolyaspartate and carboxymethylcellulose to avoid crystalline precipitations in grape juice. Manfred Gössinger, Kordula Klaffner, Mario Strauss, Susanne Schneider, Monika Graf |
Degree of deterioration of the chemical composition of apricot fruits caused by Sharka disease. Ausmaß der Verschlechterung der chemischen Zusammensetzung von Marillen durch Scharka-Erkrankung. Tomo Milošević, Nebojša Milošević, Nemanja Miletić, Vesna Matejić, Darko Jevremović, Ivan Glišić, Radmila Ilić, Gorica Paunović |